Lachende Boeddha
De lachende Boeddha (Geluksboeddha)

lachende Boeddha

De lachende Boeddha is de bijnaam van de Zenmeester Poe-Tai Ho-Shang en staat bekend als een van de Stahvira’s Boeddhistische wijze. Deze oudste leerlingen van Boeddha hebben mee geholpen aan de verspreiding van het boeddhisme als wereldreligie.

 

Hij wordt vaak afgebeeld als een kale man met een dikke buik en altijd een vrolijke lach, zijn lange oorbellen duiden op een aristocratische afkomst.

De attributen zijn zeer verschillend en symbolisch, dit zijn o.a.

- Kralenketting (Mala): Boeddhistisch gebedssnoer.
- Goudklomp: Symbool voor financieel geluk.
- Kinderen: Symbool van vruchtbaarheid (Dat kan ook zijn vruchtbaarheid in een relatie of het zoeken naar een baan).
- Een zak: Symbool van zoeken en reizen (zoeken naar jezelf) Met een vogel: Symbool voor zelfkennis.
- Perzik: Symbool van verbondenheid.
- Parel: Symbool van gezondheid en schoonheid.

Zorgeloos en volkomen gelukkig zwierf hij door China, vaak omringd door kinderen. Na zijn dood werd hij vereerd als een volksheld, vruchtbaarheidsgod en brenger van geluk. En als zodanig zwerft hij nog steeds over de wereld, als tastbare beeltenis van de onbezorgde gelukzaligheid die ieder deelachtig wordt die zijn eigen ware aard, “De Boeddha in zichzelf”, heeft gevonden.

Lachende Boeddha

Hij wordt meestal cadeau gegeven aan goede vrienden of familie. Zijn beeltenis staat dan ook altijd in een ruimte met zijn gezicht naar de deur, zodat ieder die deze ruimte binnenkomt geluk en welkom wordt gewenst. Er wordt in het westen ook wel gezegd dat het ongeluk zou brengen als je deze Boeddha voor jezelf zou kopen. Je mag alleen een boeddha kopen voor iemand waarvan je houdt. Maar dit is een fabel die in het westen is verzonnen. Als je niet van jezelf houdt kun je ook niet goed voor jezelf zorgen.